The perfect property for you

Ochwat u bydła – jak go rozpoznać i jak się przed nim chronić?

Price

Property Type

bedrooms

Property Size

It's a perfect match

INTERESTED IN THIS PROPERTY? WRITE A MESSAGE OR CALL US

Ochwat jest jedną z głównych przyczyn kulawizmu – za sprawą złego odżywienia tkanek wywołuje słabą jakość rogu racicowego, co stanowi początek rozwijania się dalszych chorób. Schorzenia racic są główną przyczyną brakowania krów w stadzie i znacząco wpływają na kondycję hodowli. Bardzo istotne jest, by świadomie unikać podobnego zagrożenia. Co to jest ochwat i jak się przed nim chronić? Poniższe wskazówki pozwolą na wprowadzenie odpowiedniej profilaktyki.

Co to jest ochwat?

Ochwat ( laminitis) to schorzenie wywołujące choroby racic u bydła. Często określany jest jako aseptyczne zapalenie tworzywa racic. Ochwat jest częstym schorzeniem – podaje się, że występuje on w 70-90% przypadkach. Objawami ochwatu są gorączka, przyśpieszone tętno oraz przewlekły ból i opuchlizna racic. Charakterystycznym objawem jest zżółcenie racic – po zestruganiu, na podeszwie, widoczne są czerwonawe przebarwienia. Do widocznych objawów należą także: oddzielenie linii białej, podwójna podeszwa oraz tworzenie się szczelin w piętce, która zaczyna pękać. Ochwat występować może w formie podostrej, ostrej lub przewlekłej. Obejmuje najczęściej równocześnie racice obu tylnych kończyn lub obu przednich (rzadkim przypadkiem jest pojawienie się ochwatu na wszystkich kończynach). Zwierzęta w ostrej fazie ochwatu mają problemy z rozprostowaniem kończyn – bardzo często leżą na boku, a chorobie towarzyszy silna gorączka.

W jaki sposób powstaje ochwat?

Trudno określić jednoznaczną przyczynę powstawania ochwatu. Niektóre badania przyczyn powstawania ochwatu upatrują w obecności towarzyszących chorób metabolicznych (jak np. kwasica), zmian hormonalnych związanych z laktacją czy niekorzystne środowisko utrzymania (mało ruchu, źle dobrana ściółka, nieodpowiednia i niezadbana nawierzchnia), co wiąże się z nabywaniem przez bydło bakterii. Przyczynami mogą okazać się również niedobory witamin (tworzące niedobory biotyny) czy niedostrzeżone urazy mechaniczne. Możemy rozróżnić zatem:

  • ochwat żywieniowy – wynikający z niedoboru witamin i złej diety
  • ochwat endotoksyczny – wynikający z nagromadzenia się bakterii w jelicie i otoczeniu
  • ochwat hormonalny – związany z zaburzeniami w okresie laktacji

Pojawienie się ochwatu u krów jest problemem niekiedy równoznacznym z zaburzeniami metabolicznymi i zapaleniem gruczołu mlekowego. Znacząco wpływa na jakość i poziom utrzymania ferm, dlatego istotne jest, by jak najszybciej określić przyczynę powstawania ochwatu, nie dopuścić do rozwijania się kulawizny i podjąć odpowiednią diagnostykę.

Profilaktyka

Zapobieganie ochwatowi opiera się głównie na trosce o odpowiednie żywienie bydła. Żywienie paszami wysokobiałkowymi, dawkami zakwaszającymi czy zepsutymi może przyśpieszyć powstawanie tego schorzenia, dlatego należy ich unikać. Ważne jest, by prowadzić profilaktykę metaboliczną oraz dokonywanie regularnej korekcji i obserwacji racic. Objawy ochwatu są widoczne, dlatego odpowiednia troska o bydło pomoże uniknąć stanu ostrego lub przewlekłego. Równie ważna jest profilaktyka gruczołu mlekowego – niedopatrzone schorzenia w tym zakresie również mogą wpływać na rozwijanie się ochwatu. Ważną witaminą w profilaktyce przeciwko ochwatowi jest biotyna. Choć jest to droga witamina, nie należy z niej bezwzględnie rezygnować, ponieważ wnosi wiele w prawidłowy rozwój i kształtowanie się racic.

Leczenie

Leczenie ochwatu jest możliwe i składa się z wielu istotnych dla przywrócenia poprzedniej formy racic czynności. W zakres leczenia wchodzi nie tylko odpowiednia kontrola weterynaryjna, ale również regulacja do pierwotnego, naturalnego kształtu racic, rehabilitacja kopyt oraz częste struganie i obserwacja bydła. W przewlekłych lub ostrych stanach ochwatu leczenie przebiega oczywiście dłużej i nastawione jest na stworzenie odpowiednich warunków, by krowy powróciły do swojej kondycji sprzed choroby.

Utrzymywanie hodowli w czystości, świadomość procesów laktacyjnych bydła, dbałość o ich dietę oraz warunki bytowe pozwoli uniknąć zagrożenia pojawienia się ochwatu w stadzie. Ze względu na to, że jest to schorzenie bardzo często występujące, najważniejsza jest wiedza dotycząca wczesnego diagnozowania objawów – dzięki temu proces leczenie przebiegnie sprawnie, a hodowla nie będzie narażona.

Shape
Shape

We'll find you a home

Explore Our Properties

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incid idunt ut labore ellt dolore magna the alora aliqua alora the tolda on fouter.
Scroll to Top